Dinar mora biti preskup

Bez autora
Feb 20 2012

Dozvoljeni minus po tekućem računu i dalje je najskuplji kredit za građane, sa kamatom koja iznosi od 30,25 do 39,93 odsto godišnje, iako je cena po kojoj se banke zadužuju da bi odobrile ovu vrstu zajma, odnosno referentna kamata NBS u poslednje tri godine gotovo duplo smanjena. Naime, na cenu dinarskih pozajmica najviše uticaja ima upravo ova kamata, ali bankari kao da ne nameravaju da prate njeno kretanje. Kada je referentna kamata bila visoka, odnosno oko 18 odsto, u bankama su govorili da dozvoljeni minus i svi ostali dinarski krediti ne mogu da pojeftine. Sada, kada je referentna kamata na nivou od 9,50 odsto imaju opravdanje za visoke kamate za pozajmicu po tekućem računu i ostale zajmove u domaćoj valuti. Kamatne stope za dozvoljeni minus su fiksne i ne usklađuju se sa rastom referentne stope. Referentna kamatna stopa služi kao reper, odnosno samo je jedan od pokazatelja na osnovu kojih se donosi odluka o visini kamatnih stopa, ali ne znači i automatsku promenu prilikom promene vrednosti same stope.

Dinar mora biti preskupDozvoljeni minus po tekućem računu i dalje je najskuplji kredit za građane, sa kamatom koja iznosi od 30,25 do 39,93 odsto godišnje, iako je cena po kojoj se banke zadužuju da bi odobrile ovu vrstu zajma, odnosno referentna kamata NBS u poslednje tri godine gotovo duplo smanjena.

Naime, na cenu dinarskih pozajmica najviše uticaja ima upravo ova kamata, ali bankari kao da ne nameravaju da prate njeno kretanje.

Kada je referentna kamata bila visoka, odnosno oko 18 odsto, u bankama su govorili da dozvoljeni minus i svi ostali dinarski krediti ne mogu da pojeftine. Sada, kada je referentna kamata na nivou od 9,50 odsto imaju opravdanje za visoke kamate za pozajmicu po tekućem računu i ostale zajmove u domaćoj valuti.

- Kamatne stope za dozvoljeni minus su fiksne i ne usklađuju se sa rastom referentne stope - objašnjavaju u jednoj stranoj banci.

- Referentna kamatna stopa služi kao reper, odnosno samo je jedan od pokazatelja na osnovu kojih se donosi odluka o visini kamatnih stopa, ali ne znači i automatsku promenu prilikom promene vrednosti same stope.

Ukoliko građanin koristi dozvoljeni minus u iznosu od 30.000 dinara tokom cele godine svakog meseca će morati da izdvoji za kamatu po 840 dinara. Godišnje, ovaj klijent platiće banci ukupno 10.080 dinara kamate, a i dalje će dugovati 30.000 dinara. Kamata na ovu pozajmicu iznosi 39,95 odsto godišnje, a ukoliko klijent uđe u nedozvoljeni minus to će ga koštati gotovo duplo više.

Banke sve više građanima povećavaju iznos dozvoljenog minusa i produžavaju rok važenja. Tako sada klijenti banaka mogu da koriste pozajmicu u visini ne samo jedne, već i dve, tri plate ili u dogovoru sa bankarom. Takođe, produžen je rok važenja dozvoljenog minusa sa 12 meseci na 24 i 36 meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik